Το μακρινό ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα από την Κεφαλονιά στα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας

 

  Η νεκρή χελώνα Κ309 στο Μπόντρουμ της Τουρκίας

 

Η νεκρή καρέττα (Κ309) σε ακτή του  Μπόντρουμ της Τουρκίας

 

 

 


Παραλία ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας Αγίας  Βαρβάρας, Κατελειού Κεφαλονιάς

 

 

Η παραλία της Αγίας Βαρβάρας Κατελειού Κεφαλονιάς

 

 

 

 

DSC02410

 

 

Η χρήση μεταλλικών ετικετών(tags)μαρκαρίσματος θαλασσίων χελωνών

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Μαρτίου 2016

 

Από τον Κατελειό της  Κεφαλονιάς   στο Μπόντρουμ  της Τουρκίας (απέναντι από την Κω) έφτασε μια θαλάσσια χελώνα με την  χαρακτηριστική ετικέτα (tag) μαρκαρίσματος (Κ309, SYL.KATELIOY,KEFALONIAGR) του «Συλλόγου  Κατελειού για την Μελέτη και την Προστασία της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής»(www.kateliosgroup.org).

 Η  καρέττα Κ309,  που ταξίδεψε από το Ιόνιο στην άλλη άκρη του Αιγαίου,  βρέθηκε σε ακτή του Μπόντρουμ νεκρή από το Πανεπιστήμιο του Pamukkale της Τουρκίας, όπως μας ενημέρωσε ο ερευνητής και ιδρυτής του «ΑΡΧΕΛΩΝΑ» (www.archelon.gr)  κ.Δημήτρης Μαργαριτούλης. Η άτυχη θαλάσσια χελώνα, με μήκος καμπύλο καβουκιού 83εκ, γέννησε 127 αυγά στην παραλία της Αγίας  Βαρβάρας, Κατελειού, Κεφαλονιάς πέρσι τον Ιούνιο (2015) .

Το μαρκάρισμα είναι μια παγκοσμίως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον εντοπισμό πληθυσμών (θαλασσίων χελωνών). Από τις μαρκαρισμένες χελώνες μπορούμε να μάθουμε για την κατανομή των πληθυσμών, τα ετήσια ποσοστά χελωνών που επιστρέφουν για ενδιάμεση επακολουθούμενη ωοτοκία(internesting). Οι μεταλλικές ταμπέλες (tags), που χρησιμοποιούνται περιέχουν ένα μοναδικό αριθμό προσδιορισμού (uniqueidentificationnumber) και στην πίσω μεριά τη διεύθυνση του φορέα που μαρκάρισε τη χελώνα. Οι σημαντικότερες ίσως πληροφορίες που συλλέγονται από μαρκαρισμένες χελώνες προέρχονται από την συμπτωματική αιχμαλώτιση τους στα δίχτυα ψαράδων. Όταν οι ψαράδες τυχαία αιχμαλωτίζουν χελώνες στα δίχτυα τους, εάν αυτές είναι μαρκαρισμένες μπορούν να ενημερώσουν το σχετικό φορέα για την τοποθεσία όπου βρίσκονται αλλά και για τη συμπεριφορά τους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς ή οργανισμούς να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τις περιοχές όπου τρέφονται και αναπαράγονται οι χελώνες. Οι πληροφορίες αυτές μαζί και με τα δεδομένα που συλλέγονται από παραλίες ωοτοκίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση ενός σχεδίου διατήρησης της χελώνας.

Σύλλογος  Κατελειού για την Μελέτη και την Προστασία της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής».

 

 

No Comments

Post A Comment