Να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται….. συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε

(Βοθρολήμματα και άλλα  υγρά απόβλητα σε προστατευόμενη χερσαία και θαλάσσια  περιοχή της Κεφαλονιάς (ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, GR222004)

 

Σε άκρως επικίνδυνη  για την υγεία κατοίκων και επισκεπτών εξελίσσεται η κατάσταση της ποιότητας  του φυσικού περιβάλλοντος στην  παράκτια  ζώνη και την θαλάσσια περιοχή του Κατελειού  της Κεφαλονιάς, χαρακτηρισμένη  περιοχή Νατούρα 2000 λόγω της καρέτα και των θαλασσίων φυτών ποσειδώνια, από την ρίψη  βοθρολημμάτων και άλλων υγρών αποβλήτων  σε παρακείμενο   ποτάμι του χωριού, χαρακτηρισμένο υδροβιότοπο   από το WWF και  σε διερχόμενο ρυάκι  εντός του οικισμού που φτάνουν στην θάλασσα.

 

Η άναρχη  τουριστική οικοδομική ανάπτυξη, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, η κάθε λογής  παρανομίες,  η πλήρης  έλλειψης υπερεσιακών   ελέγχων, η απόλυτη υποστελέχωση και δυσκαμψία του δημοσίου, η συνεχής  μετατόπιση των ευθυνών, η συγκάλυψη,  ο στρουθοκαμηλισμός,  η  εγκληματική εν κατακλείδι αδιαφορία και η απόλυτη αθροιστική συσσώρευση και εξάντληση του φυσικού αποδέκτη (δεν είναι σε θέση το έδαφος της όχθης να τραβήξει πλέον τα υγρά  λόγω κορεσμού και γλίτσας )  έχουν φέρει  την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος  στο τραγικό σημείο του  σήμερα.    Αναθυμιάσεις  βοθρολλημάτων , κουζινόνερα, χημικά από  πλυντήρια και πισίνες  ρέουν στο ρυάκι που ήταν πάντα στεγνό  από Ιούνιο ως Αύγουστο και το μοναδικό πανέμορφο ποτάμι της Κεφαλονιάς, που τρέχει χειμώνα καλοκαίρι, να έχει  γίνει αποδέκτης της ανεξέλεγκτης υγρής μάζας λημμάτων που διοχετεύονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέσα συτό και καταλήγουν στη   θάλασσα του Κατελειού.

 

Βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο,  να καταλήξει το γραφικότερο ψαροχώρι της Κεφαλονιάς  σε χαβούζα, έρημο τόπο  αφού σήμερα οι ενδείξεις και αποδείξεις είναι γεγονός. Επικαλούμαστε την άμεση υπευθυνότητα των κατοίκων, επισκεπτών και υπηρεσιών  μήπως και προλάβουμε.

 

Να σώσω  οτιδήποτε αν σώζεται….. συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε. (τραγούδι  Χάρης Κατσιμίχας του Διονύση Τσακνή) https://www.youtube.com/watch?v=bufm8KS_NAI

 

Για το Σύλλογο Κατελειού

 

Μαριάνθη Σαμόλη

 

Ξενοπούλου Κατερίνα

 

Πρωιμάκης Ιωάννης

 

 

No Comments

Post A Comment